مدیر گروه بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت شهرستان بوشهر:
نقش پرستاران در تشخیص دیابت کلیدی است

24 آبان 1399
کارشناس مسئول بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت شهرستان بوشهر گفت: نقش پرستاران در تشخیص بیماری دیابت کلیدی است.

به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان بوشهر، فرزانه گشمردی اظهار داشت: شعار امسال هفته دیابت «پرستاران در دنیای دیابت، تغییر را ایجاد می‌کنند» تعیین‌شده است چرا که پرستاران به عنوان یک عضو بسیار ارزشمند جامعه، کارهای برجسته‌ای را برای حمایت از افرادی انجام می‌دهند که با طیف وسیعی از مشکلات سلامتی زندگی می‌کنند.
وی افزود: افرادی که با دیابت زندگی می‌کنند، در معرض خطر ابتلاء به آن قرار دارند که آنها نیاز به حمایت دارند.
کارشناس مسئول بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت شهرستان بوشهر با اشاره به نقش کلیدی پرستاران در تشخیص دیابت برای اطمینان از درمان سریع، تصریح کرد: با توجه به تغییر سبک زندگی افراد در سال‌های اخیر، جامعه با افزایش شیوع چاقی و دیابت مواجه گردیده است، بنابراین آموزش به‌کارگیری روش زندگی سالم و تغییر رفتار و الگوهای جامعه در امر کاهش خطر ابتلای افراد به بیماری بسیار مفید واقع می‌شود.
گشمردی یادآور شد: امروزه دیابت یکی از مهم‌ترین مشکلات بهداشتی _درمانی و اجتماعی _اقتصادی جهان محسوب می‌شود به‌گونه‌ای که بیش از ۱۵۰ میلیون نفر در دنیا مبتلا به این بیماری هستند. در کشور ما نیز بالغ بر دو میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند.
وی تصریح کرد: دیابت به علت بالا بودن مداوم قند خون ایجاد می‌گردد، تنظیم میزان قند خون به وسیله هورمون‌های متعددی صورت می‌گیرد که مهم‌ترین آنها انسولین است و این ماده توسط لوزالمعده تولید می‌شود و در صورتی که به هر علتی انسولین نتواند فعالیت خود را به انجام برساند یا مقداران کافی نباشد میزان قند خون بالا رفته حالتی به وجود می‌آید که به آن دیابت یا مرض قند گویند.
وی به طبقه‌بندی دیابت در سه گروه دیابت نوع یک، نوع دو و دیابت بارداری اشاره کرد و گفت: در افراد مبتلا به دیابت نوع یک (دیابت وابسته به انسولین) یا انسولین اصلاً ساخته نمی‌شود و یا مقدار آن ناچیز است؛ بنابراین افراد مبتلا به دیابت نوع یک، برای ادامه حیات نیاز به تزریق انسولین و رعایت رژیم غذایی دارند، چون در افراد مبتلا به دیابت نوع یک انسولین یا اصلاً تولید نمی‌شود و یا به مقدار ناچیز تولید می‌گردد، بدن نمی‌تواند از قند (سوخت) حاصل از مصرف غذاهای استفاده نماید، درنتیجه کاهش وزن شدید می‌آید.
کارشناس مسئول بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت شهرستان بوشهر در مورد دیابت نوع ۲ گفت: در افراد مبتلا د به دیابت ۲ (دیابت غیر وابسته به انسولین) لوزالمعده هنوز قادر به تولید انسولین است، ولی سلول‌های بدن به انسولین موجود در خون پاسخ مناسب نمی‌دهند؛ دیابت نوع ۲ شایع‌ترین شکل بیماری قند است، به طوری ۹۵-۹۰ درصد مبتلایان به دیابت از این نوع بیماری رنج می‌برند.
این کارشناس اظهار کرد: نشانه‌هایی همچون تشنگی بیش از حد، افزایش تعداد دفعات ادرار (تکرار ادرار)، کاهش وزن، خستگی و احساس از دست رفتن انرژی، تاری دید، خشکی و خارش پوست، عفونت‌های عود کننده مانند برفک، عفونت‌های دستگاه ادراری و عفونت‌های پوستی و از بین رفتن حس بخش‌های انتهایی اندام‌ها و احساس گزگز و مورمور در آنها از علائم بیماری دیابت است.
گشمردی با اشاره به اینکه میزان دسترسی به داروهای دیابت در نقاط مختلف جهان متفاوت است، یادآور شد: در کشورهای با درآمد بالا دسترسی به انسولین بیشتر و در کشورهای با درآمد پایین میزان دسترسی کمتر است؛ باوجوداینکه تقریباً ۱۰۰ سال از در دسترس قرار گرفتن انسولین می‌گذرد ولی کماکان برای بسیاری از افراد مبتلا به دیابت که به آن نیاز دارند، غیرقابل تهیه است.
وی بیان کرد: با توجه به پاندمی کووید- ۱۹، پیشگیری از دیابت بیشتر از گذشته اهمیت دارد و مبتلایان به دیابت در صورت ابتلاء به بیماری کووید- ۱۹ بیشتر در معرض خطر عوارض شدید بیماری دیابت هستند.
مدیر گروه بیماری‌های غیر واگیر مرکز بهداشت شهرستان بوشهر در خصوص اقدامات احتیاطی در مقابل کووید- ۱۹ گفت: شستن دست‌ها به‌طور کامل و منظم، خودداری از لمس صورت خود با دست‌های کثیف، ضدعفونی اشیا و سطوحی که اغلب لمس می‌شوند و همچنین استفاده نکردن اشتراکی از غذا، عینک و حوله و همچنین اینکه هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی با قسمتی از بازو پوشانده شود ازجمله این اقدامات هستند.
انتهای پیام/ا.س-۳۰۰۰
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تنها مرجع رسمی اخبار حوزه سلامت در استان

کلمات کلیدی:
دیابت     فرزانه.گشمردی     مرکز.بهداشت.بوشهر    

تاریخ بروز رسانی:   24 آبان 1399

تعداد بازدید:   ۱

چاپ خبر |فايل متن خبر

ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >