آگاهی آحاد جامعه از بیماری‌های غده تیروئید که به‌طور مستقیم بر سلامت فرد تأثیر دارد ضروری است

4 خرداد 1400
مسئول مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه گفت: نظر به اهمیت غده تیروئید در سلامت انسان و شیوع قابل‌توجه بیماری‌های آن در جامعه، روز۲۵ می مصادف با ۴ خرداد۱۴۰۰ به‌عنوان روز جهانی تیروئید انتخاب‌شده است.

زهره گره در مصاحبه با روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان گناوه اظهار داشت؛ غده تیروئید که در ناحیه جلوی گردن واقع‌شده یکی از مهم‌ترین غدد درون‌ریز بدن بوده که با تولید هورمون‌های تیروئید سوخت‌وساز بدن را کنترل می‌کند.
وی تصریح کرد: بیماری‌های متعددی که در این غده بروز می‌کنند باعث اختلال در عملکرد آن شده و منجر به بروز علائم و نشانه‌های بالینی متعدد می‌شوند.
گره اظهار داشت: اهداف روز و هفته جهانی تیروئید، افزایش سطح آگاهی مردم از بیماری‌های تیروئید و عوارض آن‌ها و همچنین راه‌های پیشگیری و درمان بیماری‌های غده تیروئید است.
وی اضافه کرد:برای این منظور هرسال یکی از عناوین بیماری‌های غده تیروئید به‌عنوان شعار آن سال اعلام و در مجامع و انجمن‌های علمی اکثر کشورهای دنیا برای صاحبان حرف پزشکی و آحاد جامعه موردبحث قرار می‌گیرد. شعار روز جهانی تیروئید سال ۲۰۲۱ میلادی که مصادف با 4 خرداد در کشورمان تعیین‌شده "مادر، کودک ، ید"  انتخاب‌شده است.
مسئول مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه بیان داشت: يــــد، در شکل طبیعی خود در آب دریاها، گیاهان آبزی، برخی از مواد معدنی و خاک وجود دارد و به‌عنوان یک ریز مغزی نقش حیاتی در  بقـــاي انســـان بازی می‌کند.
وی اشاره کرد: اين عنصر کمیاب  براي رشد و نمو فرد، بخصوص رشد و تکامل عصبی- روانی جنین در طول زندگی داخل رحمی و تا دو سال پس از تولد موردنیاز است.
گره اضافه کرد: کمبودید، از طريق ايجاد اختلال در رشد و تكامل مغز، ميليون‌ها نفر از جمعیت جهان را در معرض خطر قرار داده است. با توجه به چرخه ید در طبیعت که منجر به کاهش ید موجود در خاک در طی سالیان متمادی شده انسان‌های ساکن در کره خاکی به‌طور مستمر در معرض خطر کمبود دریافت ید قرار دارند.
دو سوم جمعیت جهان تحت پوشش تغذیه با نمک ید دار هستند
وی توضیح داد: کمبود ید ساده‌ترین مشکل تغذیه‌ای جوامع بوده که می‌توان با تأمین ید موردنیاز روزانه افراد آن را کنترل کرد. از سال ۱۹۹۰ میلادی به بعد  تلاش‌های قابل‌توجه ای برای بهبود دریافت ید جوامع از طریق ید دار کردن همگانی نمک در اکثر کشورهای دنیا صورت گرفته است بطوریکه در حال حاضر حدود دو سوم جمعیت جهان تحت پوشش تغذیه با نمک ید دار هستند.
گره با اشاره به اهمیت نقش ید در دوران بارداری و سلامت جنین گفت: دریافت ناکافی ید در زمان بارداری ممکن است سبب بروز عوارض در مادر و اختلال تکاملی سیستم عصبی جنین و نوزاد شود.
مسئول مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه گفت: نقش ید در تکامل سیستم عصبی در دوران زندگی جنینی و نوزادی با مطالعات انجام‌شده در زمینه کمبود ید در زمان بارداری و بروز تأخیر رشد فیزیکی – عصبی،  شناختی – رفتاری و همچنین بروز کرتینیسم (عقب‌ماندگی ذهنی بارز توأم با درجات مختلفی از کوتاهی قد، کری، لالی، سفت‌وسخت شدن عضلات ) در موارد کمبود شدید آن به‌خوبی به اثبات رسیده است.
وی افزود: تغییرات عمده در عملکرد غده تیروئید در زمان بارداری طبیعی و شیردهی شامل افزایش تولید هورمون تیروئید، افزایش دفع ادراری ید، ترشح ید در شیر مادر و نیاز جنین به ید است.
مسئول مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه تأکید کرد: بنابراین زنان در دوران بارداری و شیردهی به‌منظور حفظ سوخت‌وساز طبیعی و همچنین انتقال هورمون تیروئید و ید به جنین و نوزاد نیاز به ید بیشتری دارند.
وی اشاره کرد: شایع‌ترین پیامد کمبود ید که در طول تکامل جنین و اوایل نوزادی بروز می‌کنند شامل سقط‌جنین، مرگ داخل رحمی جنین، آنومالی‌های مادرزادی و تأخیر شدید و غیرقابل‌برگشت فعالیت‌های مغزی می‌باشند.
مسئول مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر شبکه بهداشت و درمان گناوه در ارتباط با وضعیت تغذیه ید زنان باردار ایرانی قبل و بعد از مکمل یاری همگانی ید اظهار داشت: زنان باردار و شیرده در زمان بارداری و شیردهی علاوه بر مصرف متعارف نمک طعام ید دار تصفیه‌شده ( حداکثر کمتر از ۵ گرم در روز) نیازمند حداقل ۱۵۰ میکروگرم مکمل ید نیز هستند.
تنها باید از نمک ید دار تصفیه‌شده و در حد متعارف استفاده کرد
گره به آحاد جامعه توصیه کرد:  تنها باید از نمک ید دار تصفیه‌شده و در حد متعارف استفاده کرد زیرا به مقدار کافی ید داشته و فاقد هرگونه ناخالصی بوده لذا کاملاً بدون ضرر و عوارض جانبی است.
وی افزود: هیچ‌وقت از نمک دریا و سنگ نمک که تبلیغات نادرستی در مورد مصرف آن‌ها می‌شود استفاده نکنید زیرا اولا به مقدار کافی حاوی ید نبوده و به علت داشتن فلزات سنگین و آلودگی با آلاینده‌های شیمیایی کارخانه‌ها صنعتی که وارد آب دریاها و اقیانوس‌ها می‌شوند بسیار مضر بوده و با خطر ایجاد سرطان همراه هستند.


انتهای پیام/ ک.آ ۳۰۸۰

آخرین اخبار حوزه سلامت را از ما بخواهید

 




تمامی حقوق این سايت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی استان بوشهر می باشد.